Nyttja gärna rotavdraget!

Vad är rotavdrag?

 

I december 2008 infördes rotavdraget. Det fungerar som ett skatteavdrag till privatpersoner som anlitar företag när de gör renoveringar eller husarbete i hemmet. Avdraget innebär en skattereduktion på halva arbetskostnaden. Material, hyror, expeditionsavgifter eller resor får man inte avdrag för.

 

Vad gäller rotavdraget för?

 

Rotavdraget gäller endast för arbetskostnaden. 1 Januari 2016 träder nya regler i kraft som innebär att du kan få avdrag för 30 procent av arbetskraften istället för som tidigare 50 procent.

 

Rotavdrag kan också beviljas för fritidshus, sommarstuga, friggebod, förråd, småhus och i vissa fall även kolonistuga. Med förutsättningen att du själv äger och använder den.

 

Rotavdraget gäller ej nybyggnation (ett småhus befriat från fastighetsavgift – alltså de fem första åren).

Inte bara för villaägare!

 

för dig som äger och i bor i bostadsrätt finns det också avdrag. Detta gäller dock endast det som är inne i din bostadsrätt. Du får bland annat dra av för renoveringar som gäller kök, badrum, målning och eldragning. Dock ej yttre underhåll som till exempel fönster och dörrar.

 

Regler

 

Det finns många regler. Ibland finns det utrymme för egna tolkningar. Läs på eller ring Skatteverket och fråga. Titta gärna på Skatteverkets egna avdragsexempel.

 

www.skatteverket.se

Kakelgruppen i väst AB

marcus@kakelgruppen.com

Tel. 0760 - 07 55 05